9789047006497-240x300Neurowetenschapper Daniel Levitin was druk, zo druk dat hij het overzicht begon kwijt te raken. Daarom las hij boeken over organiseren, tientallen zelfs. Maar in geen enkel timemanagementboek vond hij een wetenschappelijke onderbouwing voor de adviezen die daarin stonden. En zijn eigen vakgroep van neurowetenschappers publiceerde wel veel over de werking van het brein, maar niets over hoe je dankzij die kennis je leven beter organiseert. Daarom schreef Levitin zelf maar over dit onderwerp in ‘Een opgeruimde geest’.

Begin februari was hij even in Nederland om zijn boek te promoten. Het leidde direct tot een golf van artikelen in de pers. Over het nut van de rommella (te onbeduidend om te ‘organizen’), de mythe van multitasken (het kost juist extra energie) en het effect van dagdromen (je wordt er creatiever van).

Dat Levitin een wetenschapper is, maakt hem extra geloofwaardig. Jammer genoeg schreef hij zijn lijvige boek zonder zelfs maar een organizer te raadplegen, en verwijst hij ook niet door naar onze beroepsgroep. Een gemiste kans, want Levitin overschat het vermogen van de mens om te veranderen. Een organizer kan het broodnodige steuntje in de rug bieden.
Voor professional organizers zullen de meeste ‘organizing-tips’ ongetwijfeld bekend voorkomen. Ook Levitins belangrijkste tip is weinig verrassend: Bewaar kennis buiten je brein.  Waarom, dat kan hij haarfijn wetenschappelijk onderbouwen. En misschien moeten wij dat ook wel meer gaan doen.