Harriët Geuzinge heeft jarenlang als hulpverlener bij allerlei organisaties gewerkt. Nu zet ze haar ervaring in bij mensen thuis. Ze doet dit als ambulant hulpverlener, maar ook als professional organizer. Harriët maakt deelt uit van een zorgcoöperatie, en ervaart dat haar kennis van organizing veel meerwaarde biedt.

harriet-geuzinge‘Ik ben opgeleid tot maatschappelijke werkster, maar in 2003 ben ik gedeeltelijk zelfstandig verder gegaan als ambulante hulpverlener. In die rol ben je met name gericht op het ondersteunen in de woonsituatie. Ik kreeg echter steeds meer vragen over organiseren; niet alleen van spullen maar ook de administratie. Toen heb ik besloten daar een opleiding in te volgen.’

‘Dat organizing zo leuk is, had ik nooit gedacht. Gaandeweg kreeg ik ook zakelijke klanten en hoogopgeleide vrouwelijk professionals, van het een kwam het ander. Daarnaast werkte ik altijd al voor mensen met een PGB. De ene keer wat meer als hulpverlener, de andere keer wat meer als organizer.’

vlot-groningen‘In de transformatie in de zorg realiseerde ik me: als ik het als éénpitter wil overleven, heb ik ook anderen nodig. Toen ben ik op zoek gegaan naar collega-hulpverleners om te kijken of we een club konden vormen zodat we mee zouden kunnen in de ronde van aanbesteding. Zo ontstond Vlot Groningen. Inmiddels zijn we zo gegroeid dat we op zoek zijn naar uitbreiding. Bij voorkeur met een organizer met een achtergrond in de hulpverlening.’

‘Mensen zien het als een pré dat ik een achtergrond heb in organizing, ook gemeentes krijgen er steeds meer oog voor. Hier in Groningen zijn er bijvoorbeeld vrij weinig mensen met verstand van extreme verzamelproblematiek. Zelf vind ik de combinatie van multiproblem en organizing erg leuk. Ik ben wel eerlijk over de verwachtingen, daarbij helpt mijn achtergrond natuurlijk.’

‘Wat de meerwaarde is van een organizer in de hulpverlening? Een organizer is meer gericht op samenwerking. Hulpverleners zijn nog wel eens geneigd tot overnemen, al streven we naar een emancipatorische aanpak. Natuurlijk sta je als organizer ook stil bij het verhaal, maar je insteek is anders. Je helpt echt om keuzes te maken.’