Martine Creed - say cheeseDe intrigerende tentoonstelling ‘SAY CHEESE’ in museum Voorlinden laat zien wat er gebeurt als je je hang naar orde helemaal uitleeft

‘SAY CHEESE!’ nodigt de bezoeker uit op ontdekkingsreis te gaan in het universum van kunstenaar en verzamelaar Martin Creed. Een intrigerende wereld, want de chaos die Creed in zijn dagelijkse leven ervaart, is zijn drijfveer om kunst te maken. Kunst geïnspireerd op Creeds eigen verzamelingen, van alledaagse objecten, auto’s waarin hij ooit gereden heeft, zijn stemopnames, alle mogelijke kleuren verf en zelfs zijn eigen haar.

Creed vertoont alle kenmerken van een hoarder en hij is dat misschien ook wel, gezien zijn dwangmatige verzamelgedrag, zijn vreemde neuroses en angsten die – niet zonder humor – in zijn kunst tot uiting komen. Juist daarom Say Cheese absoluut een bezoek waard. Creeds werk biedt een verrassende, speelse en intrigerende blik op dat waar ook wij dag in dag uit mee bezig zijn: ordenen.

Broccoli prints - work nr. 1000 Martin Creed

Verwacht geen esthetische beelden maar onverwachte ordeningen en stapelingen van doodgewone dingen, zoals afplaktape, markers, wc-rollen, ballen en lichtpeertjes. Steeds is Creeds doel om ‘alles’ te gebruiken en zijn strijd zijn onvermogen om beslissingen te nemen. Door variabelen te beperken, systematiek te zoeken en beslissingen door externe omstandigheden te laten bepalen, maakt Creed zijn keuzestress beheersbaar. Het resultaat is verbluffend in eenvoud en effect.

Bij het bezoek aan zijn tentoonstelling was ik geroerd door zijn creatieve en speelse pogingen om onze rommelige wereld te bedwingen. Ik zag de raakvlakken tussen Martin en onze beroepsgroep die niet alleen professioneel maar dikwijls ook persoonlijke meer dan gemiddeld behoefte heeft aan controle, ordening en voorspelbaarheid. Gaat dat zien!

Lees ook: Kruipen door het hoofd van Martin Creed