‘Ik ben gestopt met mijn baan om organizer te worden, maar ik zwem maar wat in organizingland.’ Een hartenkreet van een startende organizer die ik wel vaker hoor. Het is zo’n mooi vak, en toch zo lastig om je brood ermee te verdienen! Voor deze doelgroep ontwikkelde ik een nieuwe opleiding.’

door: Martine Vecht

Een paar jaar geleden kwam ik in contact met een collega die haar kwaliteiten in loondienst kon inzetten. Dat je werkgever je organisatietalent herkent en benut leek me een fantastische win-win. Geen gedoe met een eigen website, werving en de belastingdienst. Laagdrempelige contacten en een bijdrage kunnen leveren aan werkdrukvermindering.

Tegelijkertijd voerde ik heel wat gesprekjes met mensen die professional organizer wilden worden. Helaas moest ik die altijd doorverwijzen naar een van de starterscursussen. Want hoe gedegen onze leergangen ook: je hebt er wel een basis voor nodig. Het aanbod van de School voor Organizing is gericht op organizers die dóór willen ontwikkelen.

Daarnaast merkte ik dat veel startende organizers moeite hadden om voet aan de grond te krijgen. Niet organizen, maar ondernemen was de bottleneck. Langzaam rijpte een plan om organizing in loondienst te promoten. Als alternatief voor mensen die affiniteit hebben met professional organizing, maar niet weten hoe ze dat in loondienst kunnen doen. Als een laagdrempelige kans om intern de almaar toenemende werkstress een halt toe te roepen. Neveneffect: ons beroep wordt weer een beetje bekender.

Sinds kort staat de opleiding voor organizing in loondienst op de website. Anders van opzet dan de basistrainingen: geen ondernemerschap, wel veel tools en technieken, aandacht voor stresspreventie, een workshop ontwikkelen en werkervaring opdoen onder begeleiding van een mentor. En superleuk: in samenwerking met twee oud-deelnemers van de School voor Organizing: Judith Bolder en Martine Floor-Bron.

De nieuwe opleiding start twee keer per jaar en duurt ongeveer vier maanden. Ben jij een organisatietalent met een vast dienstverband en signaleer je dat er in jouw organisatie behoefte is aan jouw expertise? Zie je dit als kans om je vak in loondienst op de kaart te zetten? Vraag de brochure of vraag een oriënterend gesprek aan. Wie weet ben jij dan de volgende organizer in loondienst!

Update juni 2018: In de agenda vind je de nieuwe data.