Mariëlle KoopAls Professional Organizer ervaar ik het als een groot voorrecht om mensen verder te mogen helpen. In een ogenschijnlijk vanzelfsprekend veilige setting wordt opgeruimd, geordend, geaccepteerd en losgelaten. Ons beroep lijkt praktisch, maar is dat maar ten dele. Het echte werk doen de klanten zelf.

Door: Mariëlle Koop

Het lijkt heerlijk hands-on, ons beroep: handen uit de mouwen en gaan. We gaan altijd voor zichtbaar resultaat: een uitnodigend bureau, een relaxte planning, een fijne ruimte. Maar het aanleren van vaardigheden is maar een deel van het proces. Weerstand overwinnen, overtuigingen loslaten, in de spiegel durven kijken: dat is het echte werk voor onze klanten. Ik heb veel respect voor mensen die erkennen dat ze hulp kunnen gebruiken. Wat een lef is hiervoor nodig!

Invloed schept verantwoordelijkheid

Die invloed in het leer- en groeiproces van iemand die kwetsbaar is, schept een verantwoordelijkheid die ik niet licht neem. Ik heb mij eerst ontwikkeld door meters te maken in de praktijk, te ervaren, toe te passen en door het lezen van heel veel boeken.  Maar dat vond ik niet voldoende. Immers, ik ben geen gediplomeerd coach, psycholoog of expert in gedragsverandering. En ik liep met vragen: hoe kan ik mijn klant bereiken, beïnvloeden, sturen? Hoe maak ik onbespreekbare zaken bespreekbaar?

Dus… terug naar de schoolbanken

Vandaar dat ik een paar jaar na de basisopleiding de gang terug naar de ‘schoolbanken’ heb gemaakt. Niet mijn klanten, maar ikzelf vond dat het beter kon. Ik deed te veel op gevoel. De keuze voor doorleren bij de School voor Organizing was een logisch gevolg van mijn wens om een echte professional in het vak te worden. En dat is gelukt, sterker nog: ik had geen idee dat er nog zoveel was te leren.

Kwetsbaar – net als onze klanten

Stel dat iedereen zichzelf zo’n leerproces zou gunnen. Het zou een geweldige boost en professionalisering betekenen voor ons vak. Het begint ermee jezelf, je klanten en je vak serieus te nemen en weer kwetsbaar durven te zijn. Net als onze klanten bij ons kwetsbaar zijn. Wel zo eerlijk!

Bekijk hier het filmpje van Mariëlle in de schoolbanken! Meer over onze opleidingen weten? Bekijk onze opleiding voor organizers in loondienst, of onze nascholingsreeksen voor reeds gestarte organizers.