Lisette de JongDe Nederlandse Zorgautoriteit publiceerde kortgeleden de laatste cijfers: het percentage zelfstandig wonende 85-plussers is de laatste jaren toegenomen en ligt nu al op 70%. Van alle ouderen is zelfs 94% thuiswonend. Heel indrukwekkend, maar hoe kan ik deze groep het beste begeleiden, vroeg Lisette de Jong zich af.

 

Door: Lisette de Jong

De senioren van deze tijd wonen steeds langer thuis en zijn vaak tot op hoge leeftijd vitaal. Ze kunnen met de smartphone en de computer overweg en rijden tot op hoge leeftijd auto. Tot het op een gegeven moment echt niet meer gaat. Dan breekt het moment aan dat vader of moeder moet verhuizen naar een kleinere woning of zelfs een kamer. Naast de emotionele kant, want verhuizen is voor iedereen een grote stap, komt dan de praktische kant in beeld: niet alles kan mee. Hier kunnen wij als organizers een rol spelen. Zelf ben ik een professional organizer die zich wil toeleggen op senioren als doelgroep.

Senioren begeleidenOefenen op mijn moeder

Ik zocht naar verdieping, want ik was nog niet verder gekomen dan oefenen op mijn moeder van 76 en het opgewekte boekje van Margareta Magnusson over Swedish Death Cleaning. Waar moet je rekening mee houden, welke specifieke opruimbehoeften hebben ouderen, en hoe pak je dat aan? De School voor Organizing kan blijkbaar gedachten lezen want voilà, daar verscheen prompt een mail in mijn inbox: pilot van de training “Anders georganiseerd met kwetsbare ouderen”.

Wanneer er meer aan de hand is

Dat leek mij een goede eerste stap in de voorbereiding. Ik had wel bedacht dat mensen van voor of vlak na de oorlog graag spullen willen bewaren, dat er fysieke beperkingen kunnen zijn en dat je als organizer misschien meer praktisch bezig bent dan anders. Bij kwetsbare ouderen denk je al snel aan vergeetachtigheid en rollators. Maar er kan ook meer aan de hand zijn. Het is moeilijk je een voorstelling te maken van hoe het nu echt is om een lichaam of een geest te hebben die niet meer zo meewerken. Dat veel oudere mensen doof worden weten we allemaal en dat merk je ook aan de ouderen in je omgeving. Maar hoe goed ziet je klant nog? Hoe zijn de cognitieve vaardigheden eraan toe? Allemaal dingen om rekening mee te houden en je begeleiding op aan te passen.

Aangepaste organizingtechnieken

Tijdens de training vertelden de deelnemers over hun ervaringen met klanten en familieleden. Het gaat allemaal wat trager, de concentratieboog is korter. Maar met aangepaste organizingtechnieken kun je met een oudere klant net zo lekker werken als met ieder ander, blijkt. Als iemand niet zo mobiel meer is, kun je hem bijvoorbeeld in een fijne stoel laten plaatsnemen en spullen aandragen. Zo kun je ook het tempo bewaken.

Aandacht voor veiligheid

De twee trainers, allebei door de wol geverfd, haalden het ene na het andere leerzame praktijkvoorbeeld aan en vestigden tevens de aandacht op veiligheid, zoals losliggende vloerkleden, gebruik van keukentrapjes en dergelijke. Soms kan een bewoner het risico niet goed inschatten en zichzelf ongewild in gevaar brengen. Met aandacht voor veiligheid kan iemand na een paar aanpassingen en/of opruimacties veilig thuis blijven wonen. De oudere klant, met zijn specifieke aandachtspunten, verdient in elk geval een goed voorbereide organizer.

Meer weten over wat Lisette voor senioren kan betekenen? Bezoek haar website.