


Ervaringen
Op deze pagina lees je de enthousiaste verhalen van collega’s die hebben deelgenomen aan een van de opleidingen van de School voor Organizing. Sommigen volgden de opleiding tot Business Organizer en anderen de Leergang Senior Professional Organizer. Zoek je een organizer met dit Post-HBO diploma? Die kun je hier vinden.
Nieuwsgierig naar onze opleidingen? Meer informatie vind je op deze pagina.

Peggy Reebeen – Reebeen Opruimcoaching – volgde de opleiding tot business organizer in 2024
‘De opleiding heeft me handvatten gegeven om anderen te coachen – individueel en voor een groep. Ik ben creatief en kan goed meebewegen met de klant, maar ik wilde leren om meer structuur aan te brengen en mijn boodschap beter over te brengen.
De opleiding zit echt goed in elkaar en heeft waardevolle inhoud. Tijdens de trainingsdagen leerden we onder meer hoe je een intake afneemt en een plan van aanpak maakt. We oefenden met coachingsgesprekken. Wat ik leerde, kon ik meteen toepassen op de werkvloer.
Waar ik ook blij van werd, waren de adviezen en werkvormen bij het geven van een workshop. Voor een groep staan is niet mijn natuur, maar na deze opleiding was ik goed voorbereid, groeide mijn zelfvertrouwen en had ik er ook zin in.
Op mijn werk heb ik een workshop gegeven over het omgaan met e-mail. Collega’s waren leergierig en gaven ook tips aan elkaar. Daarnaast heb ik een paar collega’s op de werkvloer gecoacht. Eén van hen was zelfs zo enthousiast, dat ze mijn ambassadeur is geworden.’

Evelien Tielen – volgde de Leergang Senior Professional Organizer in 2022-2023
‘Sinds 2015 werk ik als professional organizer. Ik merkte dat ik het lastig vond om mijn dienstverlening helder te maken aan klanten. Ook aan WMO-consulenten kon ik niet voldoende uitleggen wat mijn meerwaarde was. Ik had behoefte aan duidelijke doelen en tools.
De opleiding zit fantastisch in elkaar. Vroeger zou ik niet snel gesprekken durven oefenen met een trainingsacteur. Nu merkte ik hoe dit me hielp. Ik leerde tools en gesprekstechnieken die structuur geven. Mijn klanten kan ik stap voor stap door het opruimtraject leiden. Ik pak checklists erbij en leg mijn strategieën uit. Met schaalvragen pols ik hoe iemand in de situatie staat, dat is bijvoorbeeld een 6. Ik vraag dan wat ervoor nodig is om op een 7 te komen. Op deze manier pakt de klant zelf de regie. Daarnaast kan ik helder uitleggen wat mijn toegevoegde waarde is. Ik krijg meer en meer opdrachten.
Het was fijn om met vakgenoten in de groep te zitten, je leert veel van elkaar. We zien elkaar nog steeds: eens per halfjaar plannen we een intervisiebijeenkomst waarin we ervaringen uitwisselen en onze kennis opfrissen.’

Carin Meijs – Office manager en business organizer bij Amplitia – volgde de opleiding tot business organizer in 2024
‘Al sinds de oprichting van Amplitia werk ik bij dit bedrijf. En dus heb ik veel mensen nieuw zien instromen. Collega’s kloppen vaak bij mij aan met vragen. Ik vroeg me af of ik daar geen professionele ondersteuning bij kon bieden. Vanuit die insteek kwam ik bij de opleiding tot business organizer terecht. Ik besprak dit met mijn leidinggevende en die zag dit ook wel als rol voor mij.
Mijn collega’s zijn psycholoog. Als praktijkopdracht tijdens de opleiding heb ik drie van hen begeleid. Ik oefende met het intakegesprek en gaf advies over vraagstukken als e-mailmanagement en taakmanagement. Na de laatste opleidingsdag heb ik ons hele team een workshop gegeven over uitstelgedrag: Eat your frog. Dat thema leefde bij meerdere mensen in ons bedrijf. Met mijn leidinggevende sprak ik af dat deze workshop de aftrap was voor 1-op-1-begeleiding van alle collega’s. Dit is mijn nieuwe rol naast officemanager. Ik ben heel blij dat ik deze kans heb gekregen.
Ik ga nu ook ‘Aan de slag met je klant’ van de School voor Organizing doen, waarbij de nadruk ligt op coaching. Ik merk dat mijn collega’s met kleine, praktische oplossingen grote stappen kunnen maken. Ze vinden het heel fijn om mij als sparringpartner te hebben.’

Mirjam Borghuis – volgde de Leergang Senior Professional Organizer in 2022-2023
‘Mijn klanten leer ik te structureren. Maar zelf had ik ook behoefte aan meer structuur en aan tools om sneller resultaat te boeken. Daarnaast wilde ik leren omgaan met belemmerende overtuigingen.
Tijdens de opleiding ontdekte ik dat ik tijdens een gesprek met een klant in mijn hoofd ga zitten. In plaats van de klant te confronteren met eigen patronen, ging ik direct op zoek naar oplossingen. Ik heb geleerd hoe ik het eigenaarschap van de klant kan stimuleren. Ik benoem wat ik zie. Daardoor komt de klant in beweging. Ik laat de klant zelf ontdekken waar de hiaten zitten. Als je het gedrag niet bespreekbaar maakt, wordt het geen succesvol traject.
Ik twijfelde om deze opleiding te doen, omdat ik een achtergrond heb in het maatschappelijk werk. Maar ik heb echt veel geleerd. Juist door de herhaling van de leerstof en het eindeloze reflecteren werden mijn patronen zichtbaar.
Het resultaat? Klanten hebben meer zelfvertrouwen. Het is goud waard dat de klant zelf weet hoe hij of zij blijvend voor orde en structuur kan zorgen. Een bijkomend voordeel is, dat ik uitgeruster thuiskom van mijn werk.’

Ellie Jelsema – Ellies Solutions – volgde de opleiding tot business organizer in 2022
‘Eind 2020 begon ik als professional organizer, naast mijn werk als secretaresse aan een universiteit. Ik dacht: hoe geweldig zou het zijn om dit ook op kantoor te mogen doen. Als secretaresse en moeder van twee tieners weet ik hoe belangrijk rust, regelmaat en plannen is. Structuur en overzicht geven rust en ruimte in je hoofd en daardoor ook in je huis én in je hart.
Mijn werkgever vergoedde de opleiding. Als pilot mocht ik de werkkamers van mijn leidinggevende en de directeur van de faculteit opruimen en organizen. Ik ontdekte dat mijn kracht lag in het herinrichten van kamers en kasten. Tijdens de opleiding leerde ik hoe ik de ander kon stimuleren sámen op te ruimen. Je kruipt in de huid van de klant. Als je de kamers persoonlijker en groener maakt, vergroot dit het werkplezier en verlaagt het de werkdruk. Mijn collega’s waren er heel positief over.
Daarnaast vond ik het heel waardevol om te leren hoe je gesprekken voert. Dat je dingen niet invult, maar open vragen stelt. Het was een eyeopener om een vraag te stellen en dan even stil te zijn. Zo geef je de klant de ruimte.’

Susanne de Bie – Biezonder georganiseerd – voltooide de Leergang Senior Professional Organizer in 2022.
‘Ik werkte vooral op gevoel en vanuit mijn levenservaring. De keuzes die ik maakte, wilde ik onderbouwen met kennis. Ook wilde ik handvatten om mijn cliënten meer in beweging te krijgen.
In de opleiding komt het woord eigenaarschap steeds terug. Het probleem is van je cliënt, niet van jou. Van nature ben ik heel hulpvaardig, maar het gevaar is dat je je in een reddersrol positioneert. Dankzij de opleiding help ik mensen nieuwe vaardigheden aan te leren én bewaak ik mijn eigen grenzen. Daar groeit iemand van.
De theorie over executieve functies vond ik heel waardevol. Dat zijn de processen in je hersenen die je helpen om dingen te doen, te plannen en problemen op te lossen. Deze kennis zet ik bij elke cliënt in. Ik werk progressiegericht: niet met alleen een strak geformuleerd doel, maar in kleine stapjes. Daarbij kijken we steeds naar wat er wél al goed gaat.
Ik doe nu werk waar ik heel blij van word, omdat ik iets wezenlijks voor mensen kan betekenen. In evaluaties met cliënten hoor ik vaak terug: “Ik had nooit gedacht dat ik dit zou kunnen.” En samenwerkingspartners, bijvoorbeeld WMO-consulenten, zien me als expert in mijn vakgebied.’

Irma Spaans helpt met opruimen en ordenen – zowel bij particulieren als in de zakelijke markt. ‘Nadat ik in 2016 de basisopleiding had afgerond, ging ik aan het werk als professional organizer. Ik startte met particuliere klanten. Al snel kwamen daar zakelijke klanten bij. Dat gebeurde toevallig: ik gaf workshops en trainingen over administratie en het organiseren van de mailbox. Dit leidde vanzelf tot aanvragen uit het bedrijfsleven.’
‘Ik wilde meer de diepte in en besloot de Leergang te gaan doen. Ik weet niet precies of er een oorzakelijk verband is tussen het doen van de opleiding en de groei van het aantal klanten. Wel weet ik dat mijn zelfvertrouwen groeide. En dat merken klanten. Zo is mijn kennis over gedragsbeïnvloeding en coaching toegenomen. Ook heb ik veel over mezelf geleerd. Als je je eigen valkuilen ziet, ben je beter in staat te herkennen waar het probleem zit bij de klant.’
‘Veel klanten zijn uitgeput en dat doet iets met je brein en je lichaam. Daar ben ik alert op. Hierin zoek ik het kantelpunt en ik haal de positieve elementen eruit. Dat is mijn stijl geworden. Ik heb geleerd dat negatieve emoties er mogen zijn. Ik probeer in dit soort gevallen de angel eruit te halen en met humor praktische oplossingen aan te dragen. Steeds ga ik op zoek naar mogelijkheden. Ik merk inmiddels dat mijn aanpak werkt: mijn klantenkring breidt zich gestaag uit.’

Eeske van Royen geeft een-op-een begeleiding op de werkplek én organiseert in-company workshops en trainingen voor de zakelijke markt. ‘Van nature ben ik vrij georganiseerd en ik wilde iets doen met dit talent. Daarom ben ik in 2015 de basisopleiding gaan volgen. Bij mijn oude werkgever deed ik intern organizingwerkzaamheden. Ik wilde meer handvatten hebben; daarom koos ik voor de Leergang. De opleiding gaf me zoveel zelfvertrouwen dat ik het aandurfde om fulltime te gaan ondernemen.
Tijdens de Leergang werd steeds duidelijker hoe de structuur van klantbegeleiding eruitziet. We kregen een goed gevulde gereedschapskist met methodieken mee. Ik heb hier een map van aangelegd waar ik nog altijd gebruik van maak. Als ik een training of workshop voorbereid, kijk ik welke aanpak ik het meest geschikt vind voor de klant.
Het was heel zinvol om met trainingsacteurs te oefenen. Zo merkte ik bijvoorbeeld dat het niet helpt om een klant met weerstand te willen overtuigen van je eigen gelijk. Motiverende gespreksvoering werkt in zo’n geval wél. Een andere eye-opener was eigenaarschap: als iets niet lukt, is het belangrijk dat de klant zijn aandeel in het probleem erkent.
Ik kijk met veel plezier op de opleiding terug. Ik zat in een fijne groep, we hebben nog steeds contact met elkaar. De Leergang heeft mijn kennis vergroot en mijn vaardigheden versterkt, waardoor ik in staat ben het beste uit mijn klanten te halen.’

Tijdens een outplacementtraject onderzocht Carina Bezemer samen met een coach wat voor soort werk echt bij haar paste. Als ambtelijk secretaris en voorlichter had ze al ontdekt dat ze goed is in het eenvoudig maken van ingewikkelde zaken.
Carina deed de basisopleiding en besloot vervolgens de Leergang te doen, die ze in 2018 voltooide: ‘Om mensen te begeleiden met een extra zorgvraag is meer kennis nodig dan wat je tijdens de basisopleiding leert. Dankzij de gesprekstechnieken die ik heb geleerd, lukt het me steeds beter om aan te sluiten bij de cliënt.
Mijn cliënten weten vaak heel goed wat ze willen en hoe ze daartoe komen. Maar ze zijn niet in staat om hun doel op eigen kracht te bereiken. Of ze hebben extra handjes nodig. Ons vak lijkt te gaan over opruimen, maar het gaat over zoveel meer. Grenzen aangeven, realistisch denken over jezelf, enzovoort. Je leert tijdens de opleiding om daar oog voor te hebben en zicht te krijgen op patronen. Dankzij de Leergang doe ik nu precies het werk wat ik wilde doen.’
Carina heeft regelmatig cliënten met autisme. ‘Mensen zoeken heel gericht: ze komen vaak bij mij terecht omdat ik ervaring heb als bewindvoerder en mentor van onze autistische zoon. Die ervaring is belangrijk. Maar uiteindelijk gaat het er vooral om dat je een persoonlijke klik hebt en dat je weet hoe je het gedrag van mensen kunt beïnvloeden.’

Het idee om professional organizer te worden, ontstond toen Francien van Rijt in 2013 samen met haar man de zolder opruimde. ‘Wat pak jij dat goed aan, hier moet je iets mee doen,’ zei haar echtgenoot.
Francien deed de basisopleiding en kreeg in 2015 haar eerste langdurige opdracht. ‘Ik merkte toen dat mensen niet zomaar het overzicht verliezen. Daar zit bijna altijd iets achter. Ik wilde hier meer van weten.’
Francien besloot in 2017 de Leergang te gaan doen. ‘Nog voordat ik klaar was met de opleiding, had ik meer dan genoeg langdurige opdrachten. Ik werk vooral in de particuliere markt, maar geef ook workshops. Onder meer voor medewerkers van een woningcorporatie. Ook werk ik inmiddels als onderaannemer voor een collega. Een eis van deze collega was, dat ik de Leergang had gedaan.
Door de opleiding voel ik me zelfverzekerder. En dat straal je uit. Voordat ik de opleiding deed, dacht ik heel zwart-wit over gedrag. Nu weet ik dat dit gedrag voortkomt uit de werking van het brein. Deze kennis zorgt ervoor dat ik beter kan aansluiten bij het gedrag van mensen. Wat ik ook fijn vind, is dat ik geleerd heb om feedback te geven en te ontvangen. Ik had hier geen positief beeld van, maar inmiddels ben ik ervan overtuigd dat feedback je vooruithelpt.’

Saskia Sidler is actief op de zakelijke en de particuliere markt. Ook ondersteunt ze zorgprofessionals.
‘Al lang twijfelde ik of ik zou inschrijven voor de leergang. Het organizen deed ik erbij, maar het kwam niet echt uit de verf. Het definitieve besluit viel nadat ik een loopbaancoach had gesproken. Ze zei: “Als je nu al weinig opdrachten hebt, zal een studie daar niet aan bijdragen.” Dat was het moment waarop ik dacht: “Maar ik wíl dit gewoon!”
Sindsdien is er echt een knop omgegaan. In het kader van ‘practice what you preach’ heb ik mijn baan opgezegd. Ik wil mijn tijd besteden aan de dingen die ik belangrijk vind. Toeval of niet, kort daarna kreeg ik een nieuwe opdracht. Je doet een deur dicht en er gaat ergens anders een deur open, mooi is dat.
Mijn verwachtingen van de leergang zijn uitgekomen. Het leerconcept met de literatuur, de voorbereidingsopdrachten, de dag zelf, de reflectie en de verwerking: het zit zo goed in elkaar. Je bent er daardoor heel bewust mee bezig, zo beklijft het echt.
Dat er verschillende leerstijlen zijn, is mijn grootste eyeopener. Ik dacht dat iedereen het fijn zou vinden: mouwen opstropen en aan de slag. Daar ben ik nu veel opmerkzamer in geworden. Verrijkend, ook voor mijn privéleven.’

Mariëlle Koop geeft trainingen effectief werken op de werkplek.
‘De leergang vervulde een duidelijk gemis. Na mijn basisopleiding dacht ik: “Is dit het nou? Kan ik het nu?” Het klankbord ontbrak, de uitwisseling met collega’s, maar ook de verdieping. Gedurende de leergang werd ik zelfverzekerder. Ik kreeg den beter beeld van wat ik kan en waarin ik wil excelleren.
Ik richt me op hoger opgeleiden in de zakelijke markt. Mijn trajecten duren kort, er hangt soms veel vanaf. Ik houd van die dynamiek, en moet ook snel resultaten boeken. Juist hierbij heb ik veel profijt van de vaardigheden die ik heb geleerd.
Op de trainingsdagen moest ik om kwart voor zes mijn bed uit. Dat is vroeg, maar ik vond dat toen geen blokkade, integendeel. Ik keek juist uit naar die dagen. Die twee uur reistijd ervoor en erna, dat was míjn tijd. Een cadeautje voor een moeder met een jong gezin.
Het was soms wel veel. Maar ik heb er bewust voor gekozen. Ik wilde er het maximale uit halen. Het was echt een investering in mijzelf en mijn bedrijf. En dat klopte: met de stof uit deze opleiding kun je jaren toe.’

Karen Visser leert professionals slimmer werken, op een manier die bij ze past, zodat ze met meer plezier productief zijn.
‘Mijn bedrijf bestond al geruime tijd toen ik in 2016 de leergang ging doen, maar ook voor mij viel er veel te halen. Je ontwikkelt bepaalde routines. Nu bekijk ik mijn aanpak weer met frisse blik. Ik ben me veel bewuster van de vele mogelijkheden om in gesprekken informatie naar boven te halen en zet die ook in. Je voegt nieuwe technieken aan je repertoire toe.
De deelnemers kwamen uit diverse segmenten van de markt, hadden andere karakters, soms meer, soms minder ervaring. Die mix vond ik prettig. Het was leuk om te horen hoe de anderen tegen bepaalde zaken aankijken, dat was soms heel verrassend. Je leert van elkaar.
In welke niche je werkt doet eigenlijk niet ter zake, vind ik. Ook in de zakelijke markt kom je mensen tegen met zwakke executieve functies en moet je soms verwijzen. Het materiaal is breed toepasbaar. We werken met mensen, dat is de rode draad.
Wat eruit springt is de lange houdbaarheid. Het is geen kwestie van check, die bagage heb ik, klaar. Er komt steeds een laagje bij, ook omdat je er aldoor mee bezig bent, het gaat stapelen. Je krijgt echt waar voor je geld.’

Marjolijn Ankum is professional organizer en opruimcoach in Nijmegen en omgeving. Ze voltooide de leergang in 2017.
‘Na een vervelende ervaring had ik het idee: “Ik kan het niet. Niet goed genoeg althans.” Ik aarzelde tussen meer de regelkant op of juist verder gaan als organizer. Daarom heb ik me niet meteen ingeschreven voor de hele opleiding, maar eerst voor het eerste blok.
‘Na de leergang kreeg ik de ene aanvraag na de andere. Hoe dat zo is gekomen, begrijp ik zelf ook niet goed. In elk geval heb ik erg veel aan de opleiding. Ik pas het geleerde direct toe en kennelijk geeft dat mensen een gevoel van vertrouwen.’
‘Ik ben erg analytisch van aard. Met kleine inconsistenties in de lesstof had ik moeite, dat maakte het onzeker. Ik wil het graag echt snappen. Maar ik ben erg tevreden. De modellen boden houvast en soms dacht ik: “Dus dát dat doe ik!” Ik kan het beter plaatsen.’
‘Mijn inzicht in de materie is gegroeid. Ik vind het interessant om te kijken waar het mis gaat en heb meer mogelijkheden om het proces vlot te trekken. Sterker nog, ik zou de leergang zo nog een keer willen doen. Zo leerzaam is het.’

Anneke Dijkstra heeft sinds 2012 haar eigen bureau Buro stipt voor professional organizing voor de particuliere markt. Ze werkt daarnaast als personal assistant, coach en klankbord voor met name creatieve ondernemers.
‘Ik wilde een verdiepingsslag maken en dacht er al een tijdje over om de Leergang te doen. Maar ik aarzelde nog. Eind 2014 besloot ik de stap te zetten. 2014 was privé een pittig jaar voor me. Ik vond dat ik het wel verdiend had, werken aan mijn eigen groei.
De opleiding heeft me stevigheid gegeven en is helemaal toegespitst op wat onze beroepsgroep nodig heeft. Het is fijn om met collega’s samen de opleiding te volgen – we hebben toch een solistisch vak.
Tijdens de opleidingsdagen moest ik regelmatig uit m’n comfortzone stappen. Dat was lastig, maar tegelijkertijd heel waardevol. Ik heb geleerd dat verandering tijd nodig heeft en dat je die tijd moet nemen. Pas op de plaats maken, rustig nadenken en kijken wat nodig is. Ook leerde ik om te focussen op wat goed gaat. En als iets niét goed gaat, alleen toe te voegen wat werkt.’

Cathy Hoekstra is sinds 2000 professional organizer op de zakelijke markt. Haar bedrijf heet Kate Organizing.
‘Ik was op zoek naar verdieping en besloot in 2014 enkele dagen bij de School voor Organizing te volgen. Deze maakten me zo enthousiast, dat ik de hele leergang ben gaan doen. Daar heb ik geen spijt van gekregen!
Wat zo prettig is aan de opleiding: je bent continu bezig jezelf te verbeteren. Je gaat van onbewust competent naar bewust incompetent, en dan weer terug. Elke keer ga je een laagje dieper.
In ons vak ben je bezig met mensen. Het is daarom goed om meer kennis te hebben van psychologie en pedagogiek. Het aanleren van motiverende gespreksvoering vond ik één van de sterkste kanten van de opleiding. Ik merkte daar heel veel effect van. Ook nu nog: ik luister beter naar mijn klanten, ik vraag door en schiet niet meteen de oplossing in. Hierdoor wordt een verandering geen trucje, maar beklijft ander gedrag beter bij de klant.
De School voor Organizing biedt een veilige omgeving. Het is fijn om met andere organizers op te trekken tijdens de opleiding. Je steekt veel van elkaar op.’

Gerda van Loo geeft werkplekcoaching en – training en heeft contracten met diverse gemeenten voor het leveren van begeleiding (WMO/ZIN).
‘Hoewel ik destijds al zeven jaar organizer was, besloot ik in december 2013 toch de Leergang Senior Professional Organizer te gaan volgen. Ik was professioneel en toegewijd en ook als ondernemer lekker bezig. Met veel plezier en succes bij zowel particuliere als zakelijke klanten. Maar toch ontbrak er iets.
‘Mijn keuze voor de School voor Organizing was een schot in de roos. Hoewel de opleiding toen nog maar kort bestond, zat het goed in elkaar. De dagen sloten mooi op elkaar aan en ik was continu bezig met het toepassen in de praktijk, het reflecteren op het proces en op je eigen rol en gedrag. Die aanpak bracht een enorme versnelling in mijn leerproces. Gesprekken gingen mij makkelijker af, ik had veel meer bagage en kwam op een ander niveau binnen.’
‘Mijn klanten merkten het ook. Mijn rugzak was beter gevuld en ik merk nu zaken op waarvan ik zeker weet dat ik die vroeger ongemerkt had laten passeren. Dat geeft niet alleen voldoening, ik heb hen ook veel meer te bieden. Als ik nieuwe collega’s werf, kies ik daarom bij voorkeur iemand die ook de leergang heeft gedaan. Dat geeft mijn de garantie dat ik met een professional werk.’

Ingeborg Koot werkt voor particulieren of zzp’ers, altijd in een 1-op-1-situatie. Zij voltooide de Leergang in 2014.
‘De feedback van collega’s vond ik een cadeautje. Ik kreeg bijvoorbeeld te horen dat ik soms direct kan zijn in een terugkoppeling op een klantsituatie. Ik heb geleerd om zachter te zijn – als ik nu bij een klant verbeterpunten wil benoemen, zorg ik dat ik een andere intonatie of milde bewoordingen gebruik. Dat is zo fijn van een opleiding samen met vakgenoten: de situaties zijn herkenbaar en het levert betere feedback op.’
‘De Leergang was een combinatie tussen thuis studeren, een dag met verdieping en praktijksituaties en feedback. Deze mix sprak me aan, en het bood de diepgang die ik zocht. Ik heb ook geleerd me meer te laten verrassen door een klant. Niet naar iemand toe met een vooropgesteld plan, maar eerst goed kijken wat er nodig is. De oplossingsgerichte technieken laat ik langer in mijn rugzak zitten.’
‘Eigenaarschap is een cruciale term die ik hier heb geleerd. De klant is verantwoordelijk voor het behalen van de ontwikkeldoelen, ik niet. Vroeger dacht ik nog wel eens dat ik ervoor moest zorgen dat de doelen werden behaald. Nu spreek ik uit dat de klant zelf wilde veranderen. Dat geeft rust en maakt me zelfverzekerder.’