borderline expertsessie

Professional organizers die in de zorgmarkt werken, komen soms cliënten tegen met de diagnose BPS (borderline persoonlijkheidsstoornis) ofwel borderline. Over deze categorie cliënten bestaan veel negatieve vooroordelen. Ze zouden manipulatief zijn, vooral aan zichzelf denken en onvoorspelbaar zijn in het contact. Maar mensen met deze diagnose hebben het al moeilijk genoeg zonder dit stigma. Hoe kun je hen respectvol begeleiden en tegelijkertijd je eigen grenzen bewaken? Daar gaat deze expertsessie over.

Wanneer je een nieuwe klant ontmoet, zoek je naar een manier om je te verhouden tot die persoon. Bij iemand met de diagnose BPS is dat lastig, want door stemmingswisselingen zijn ze niet constant in hun doen en laten. ‘Met wie heb ik nou werkelijk te maken?’ denk je wellicht. En ook: ‘Hier klopt iets niet, ik moet voorzichtig zijn.’ Dat maakt het omgaan met cliënten met BPS lastig. Aan de ene kant wil je je professionele en toegewijde aandacht geven, aan de andere kant voel je terughoudendheid.

Wat hebben cliënten met borderline nu werkelijk nodig? En waar lopen ze precies tegenaan als je hen gaat begeleiden als professional organizer? We bespreken in deze expertsessie vier onderwerpen:

  • Wat is BPS? Wat zijn de kenmerken en wat merk je hier als organizer van?
  • Hoe is het om BPS te hebben – wat ervaart de cliënt en wat heeft hij of zij nodig?
  • Hoe begeleid je een cliënt met BPS? In praktisch opzicht, maar ook als mens.

De doelgroep voor deze expertsessie zijn professional organizers en andere hulpverleners die in de zorgmarkt actief zijn maar geen opleiding hebben in de GGZ-zorg. Je hebt (enige) ervaring met cliënten met BPS of wilt je hierop voorbereiden.

Wie geeft deze expertsessie?

Klazien Tempelaar is senior professional organizer, autismecoach en ambulant begeleider. Ze werkt al jaren in de zorg, met name bij cliënten met woningvervuiling, hoarding en dwang- en gedragsstoornissen. Ze is gastdocent bij de Rinogroep, waar cursussen voor ggz-instellingen worden verzorgd. In de expertsessie deelt Klazien aan de hand van casuïstiek uit haar eigen werkpraktijk, haar theoretische en praktische kennis en haar menszijn.

Meedoen met deze expertsessie over borderline

Deze expertsessie vindt online plaats via Zoom op donderdagavond 24 maart 2022 van 19:30 tot 21:00 uur. De kosten: € 47,00 (vrijgesteld van btw). Je betaalt van tevoren per IDEAL en kunt direct je factuur downloaden. Verhinderd? We nemen de sessie op en sturen je de opname toe.

Datum en tijd:
24/03/2022: 19:30 - 21:00


Kosten:
47,- (vrijgesteld van btw)


Literatuur:
geen