In Nederland hebben ruim 577.000 kinderen onder de 18 jaar een ouder met GGZ-problematiek. We noemen hen KOPP-kinderen: kinderen van ouders met psychische problemen. Klazien Lambregtse was een van hen. In deze expertsessie vertelt ze welke gevolgen het kan hebben wanneer je als kind opgroeit in een onveilige situatie, hoe dit doorwerkt in je leven en hoe je deze volwassenen met hun kwetsbare verleden begeleidt.

‘Er zit als gevolg van mijn jeugd een kwetsbare, zere plek onder mijn stoere imago. Die kwetsbare plek maakt mij tot een mens en professional die me kan inleven in kinderen van ouders met psychische problemen of ze nu 7 of 70 zijn.’ 

Expertsessie KOPP-problematiekWellicht heb je klanten die meer dan gemiddeld moeite hebben met ordenen en opruimen. Volwassenen met een verleden dat doorwerkt in het heden. Mogelijk is er sprake van KOPP-problematiek. KOPP-kinderen (en ook KOV-kinderen: kinderen van ouders met een verslaving) krijgen al jong te maken met ingewikkelde problemen in de thuissituatie, waardoor ze vaak niet gewoon kind kunnen zijn. In hun latere leven lopen ze daardoor twee tot vier keer zoveel kans om zelf psychische problemen te ontwikkelen.

Zo kunnen ze meer moeite hebben met het aangaan en onderhouden van relaties, met prestatiedruk en met het aangeven van grenzen. Vaak brengen ze dit zelf niet in verband met hun jeugd. Het is daarom belangrijk dat je weet wat KOPP is, en een idee hebt van wat je cliënt nodig heeft.

Tijdens deze expertsessie krijg je een indruk van wat KOPP/KOV-kinderen voelen en ervaren. We bespreken hoe je als professional kunt bijdragen aan de veerkracht en welzijn van jouw cliënten. En niet onbelangrijk: mogelijk kom je in gezinnen waar een ouder psychische problemen heeft. Waar begint en eindigt jouw verantwoordelijkheid?

Inhoud

Hoe herken je KOPP-problematiek en wat is de invloed op het leven van je cliënt? Dat is het thema van deze expertsessie. Je krijgt een indruk van wat KOPP/KOV-kinderen voelen en ervaren. We bespreken hoe je als professionals kunt bijdragen aan de veerkracht en welzijn van jouw cliënten. En niet onbelangrijk: mogelijk kom je in gezinnen waar een ouder psychische problemen heeft. Waar begint en eindigt jouw verantwoordelijkheid?

Doelgroep

De doelgroep voor deze expertsessie zijn professional organizers en andere hulpverleners die in de zorgmarkt actief zijn, maar geen opleiding hebben in de GGZ-zorg. Je hebt (enige) ervaring met cliënten met KOPP-gedrag en/of de gevolgen van KOPP of wilt je hierop voorbereiden.

Wie geeft deze expertsessie?

Jaren geleden noemde Klazien Lambregtse zich professioneel organizer. Maar gaandeweg haar loopbaan heeft ze zich gespecialiseerd in het coachen en trainen van professionals die mensen met hoardinggedrag begeleiden, van professional organizers tot ambulant hulpverleners en begeleiders van intramurale cliënten. Haar vak- en praktijkkennis met betrekking tot psychische problemen deelt ze graag als trainer en gastdocent.

Meedoen aan deze expertsessie over KOPP-problematiek?

Deze expertsessie vindt plaats op maandagavond 12 februari 2024 van 19:30 tot circa 21:00 uur. De kosten: € 25,00 vrijgesteld van  btw. Je betaalt van tevoren per IDEAL en kunt direct je factuur downloaden. Kort van tevoren ontvang je een link naar het Zoom-webinar en verdere informatie. Verhinderd? Schrijf je dan toch in en ontvang de opname achteraf.

Datum en tijd:
12/02/2024: 19:30 - 21:00


Kosten:
25,- (vrijgesteld van btw)


Literatuur:
geen