Hilde VerdijkTrainer: Hilde Verdijk

Hoarding (zoals het in de Verenigde Staten genoemd wordt) is een complexe stoornis waarnaar volop onderzoek gedaan wordt. Maatschappelijk gezien komt er steeds meer aandacht voor het extreme verzamelgedrag en de impact die deze ziekte heeft op de betrokkene, huisgenoten, familie en verdere omgeving. Met een conservatief geschat percentage van 2-5% van de bevolking is de kans groot dat je er als hulpverlener mee in aanraking komt: hetzij direct in samenwerking met een cliënt, hetzij via wanhopige familie of andere professionals:  jij zult er wel raad mee weten, denkt men!

Zo eenvoudig is het echter bepaald niet. Inzicht in de problematiek en kennis van praktische strategieën zijn onontbeerlijk voor een succesvolle begeleiding. In deze module behandelen we de verschillende aspecten van deze stoornis. Wanneer spreken we van hoarding? Wat betekent het voor het leven van de betrokkene en zijn familie? Wat zijn de mogelijkheden voor verandering en wie kunnen daar een rol in spelen? We bespreken hoe je de cliënt op respectvolle wijze kunt betrekken in het proces. Ook werken in teamverband komt aan bod, alsmede verwijzingsmogelijkheden, behandelaars en instanties.

Opleidingsdoelen

  • kent de belangrijkste kenmerken van hoarding en kan dit herkennen dit bij de klant
  • weet welke stoornissen dikwijls tegelijkertijd met hoarding voorkomen
  • kent de nieuwste inzichten rond behandeling en begeleiding van problematische verzamelaars
  • heeft inzicht in de mogelijkheden die er zijn om als professional organizer of (maatschappelijk) hulpverlener mensen met deze problematiek te begeleiden in samenwerking met andere instanties en of familie
  • kent enkele technieken en strategieën om hoarders te begeleiden bij het ordenen, en weet hen te motiveren en te betrekken bij het proces

Doelgroep
De module Praktische begeleiding bij Hoardingproblematiek is ontwikkeld voor organizers, zorgprofessionals, hulpverleners en overige begeleiders die beroepsmatig met dwangmatige verzamelaars in aanraking komen, maar hiertoe niet specifiek zijn opgeleid.

Aanbevolen literatuur
Problematische verzamelaars – Van Beers, J., Hoogduin, K.
Uitgeverij Boom, 2012
Prijs € 24,95. Aantal pagina’s: 176. Geschatte studiebelasting: 12 uur.

Praktische informatie
De organisatie van deze trainingsdag is in handen van de Professional Organizing Academy (POA) in België, een initiatief van Annelies Mentink. De training vindt plaats in Hasselt aan de Koningin Astridlaan 35, in Huis Vanstraelen, Deze stijlvolle locatie ligt recht tegenover het treinstation; de parkeerplaats is op loopafstand. Plan hier je route.

De kosten bedragen € 475,- (btw verlegd), inclusief lunch, reader en hand-outs, exclusief het boek. Bezoek de website van de POA voor meer informatie en inschrijven.

 

Datum en tijd:
14/02/2019: 09:30 - 17:00

Locatie:
Huis Vanstraelen
Koningin Astridlaan 35
3500 Hasselt

Kaart niet beschikbaar


Kosten:
€ 475,- (btw verlegd) inclusief reader, hand-outs en lunch


Literatuur:
Problematische verzamelaars – Van Beers, J., Hoogduin, K. Uitgeverij Boom, 2012