Hilde Verdijk - trainer praktische begeleiding bij Hoarding problematiekTrainer: Hilde Verdijk

Hoarding (zoals het in de Verenigde Staten genoemd wordt) is een complexe stoornis waarnaar volop onderzoek gedaan wordt. Maatschappelijk gezien komt er steeds meer aandacht voor het extreme verzamelgedrag en de impact die deze ziekte heeft op de betrokkene, huisgenoten, familie en verdere omgeving. Met een conservatief geschat percentage van 2-5% van de bevolking is de kans groot dat je er als professional of hulpverlener mee in aanraking komt: hetzij direct in samenwerking met een cliënt, hetzij via wanhopige familie of andere professionals:  jij zult er wel raad mee weten, denkt men!

Zo eenvoudig is het echter bepaald niet. Inzicht in de problematiek en kennis van praktische strategieën zijn onontbeerlijk voor een succesvolle begeleiding. Tijdens deze dag behandelen we de verschillende aspecten van deze stoornis. Wanneer spreken we van hoarding? Wat betekent het voor het leven van de betrokkene en zijn familie? Wat zijn de mogelijkheden voor verandering en wie kunnen daar een rol in spelen? We bespreken hoe je de cliënt op respectvolle wijze kunt betrekken in het proces. Ook werken in teamverband komt aan bod, alsmede verwijzingsmogelijkheden, behandelaars en instanties.

Opleidingsdoelen

  • kent de belangrijkste kenmerken van hoarding en kan dit herkennen dit bij de klant
  • weet welke stoornissen vaak tegelijkertijd voorkomen met hoarding
  • kent de nieuwste inzichten rond behandeling en begeleiding van problematische verzamelaars
  • heeft inzicht in de mogelijkheden die er zijn om als professional organizer of (maatschappelijk) hulpverlener mensen met deze problematiek te begeleiden in samenwerking met andere instanties en of familie
  • kent enkele technieken en strategieën om hoarders te begeleiden bij het ordenen, en weet hen te motiveren en te betrekken bij het proces

Doelgroep

Praktische begeleiding bij Hoardingproblematiek is ontwikkeld voor organizers, zorgprofessionals, hulpverleners en overige begeleiders die beroepsmatig met dwangmatige verzamelaars in aanraking komen, maar hiertoe niet specifiek zijn opgeleid.

Aanbevolen literatuur

Problematische verzamelaars – Van Beers, J., Hoogduin, K.
Uitgeverij Boom, 2012
Prijs € 24,95. Aantal pagina’s: 176. Geschatte studiebelasting: 12 uur.

Kosten
De kosten voor deze dag zijn € 395,- excl. 21% btw. Dit is inclusief lunch, de reader en hand-outs, exclusief het boek. ZZP’ers kunnen aanspraak maken op een korting van € 45,-; leden van de beroepsgroep NBPO betalen € 325,- excl 21% btw. Bij coronabeperkingen wordt deze dag online gegeven.

Direct aanmelden

Speciaal aanbod
Deze training maakt deel uit van het Keuzeblok Speciale Doelgroepen. Dit blok bestaat uit drie trainingsdagen naar keuze uit ons aanbod van trainingen over een speciale niche of techniek. Profiteer van extra begeleiding en een korting tot wel 15% per trainingsdag. Meer informatie: Keuzeblok Speciale Doelgroepen.

Datum en tijd:
28/10/2021: 09:30 - 17:00

Locatie:
Restaurant Se7en
Mariaplaats 7
3511 LH Utrecht


Kosten:
€ 395,- excl. 21% btw en literatuur, inclusief lunch, reader en hand-outs


Literatuur:
Problematische verzamelaars – Van Beers, J., Hoogduin, K. Uitgeverij Boom, 2012