Trainer: Ghislaine Peters

Motiverende gespreksvoering is een doelgerichte gespreksmethode waarbij de persoonlijke motivatie van de medewerker of cliënt om te veranderen wordt versterkt.

Als begeleider of adviseur stel je je in op het faciliteren van het veranderproces. Je gaat er vanuit dat de ander bereid en bekwaam is om aan de slag te gaan. Toch kan de start van een traject of project verrassend moeizaam zijn. ‘Ja, maar…’ zeggen cliënten dan ineens. Voor je het weet ben je aan het pleiten en argumenteren.

Weerstand, ambivalentie, gebrek aan motivatie of doorzettingsvermogen zijn normaal in een veranderproces. De gehechtheid aan oude gewoontes is groot. Zo kan het proces ongewild stagneren. Hoe krijg je mensen mee in de positieve flow als alles vast lijkt te zitten? Hoe doorbreek je de weerstand en negativiteit? Dat kan met motiverende gespreksvoering!

Motiverende Gespreksvoering is een gespreksstijl speciaal bedoeld voor professionals die verandering faciliteren. De kern van de gesprekstechniek is het ontlokken van positieve uitspraken over veranderen, het verminderen van weerstand en het vergroten  van de intrinsieke motivatie van mensen om te veranderen.

Het mooie is: motiverende gespreksvoering is niet moeilijk. Je put ervoor uit de basistechnieken van professionele gespreksvoering: zoals open vragen stellen, doorvragen, gevoelsreflecties geven en  parafraseren. Tijdens deze interactieve trainingsdag  frissen we deze kennis op en  gaan we de theorie meteen in de praktijk brengen. Er is ruim voldoende gelegenheid om te oefenen met eigen casussen en het geleerde is direct toepasbaar in de praktijk, ongeacht je achtergrond of werkervaring.

Opleidingsdoelen training Motiverende Gespreksvoering

 • Kan de drie stijlen van motiverende gespreksvoering herkennen en toepassen
 • Onderzoekt het platform voor verandering bij weerstand en ambivalentie
 • Vergroot de discrepantie tussen huidig gedrag en doelen en waarden
 • Kan constructief reageren op weerstand, hierin meebewegen en deze doorbreken
 • Herkent zelfmotiverende uitspraken en kan meer verandertaal uitlokken
 • Verkent met de ander wat er nodig om de verandering in te zetten

Wat deelnemers zeggen

 • ‘De methode werd aangeleerd op een speelse manier, met veel variatie en participatie.’
 • ‘Positief, leerzaam, verhelderend, motiverend.’
 • ‘Inhoud, werkvormen, oefenen: ik vond het een mooie balans.’
 • ‘De setting was heel veilig. Er was alle ruimte om te oefenen. Fijne sfeer.’
 • ‘Leuke rustige docent met humor en relativeringszin, veel ervaring en goede praktijkvoorbeelden. Een leerzame dag.’
 • ‘Een mooie en leerzame training gehad! Veel afwisseling, heldere uitleg door Gishlaine en goed toepasbaar in de praktijk.’

Literatuuropgave

Coachen reeks 1 – Motiverende gespreksvoering – van der Pluijm, S.
Prijs € 27,50. Aantal pagina’s: 176. Geschatte studiebelasting: 10 uur

Doelgroep

Volg deze training als je merkt dat je in een gesprek vaak op weerstand en negativiteit stuit. Voor organizers en coaches, maar ook projectleiders, zelfstandig ondernemers en adviseurs.

Kosten

De kosten voor deze dag zijn € 395,- (vrijgesteld van btw). Dit is inclusief lunch- en locatiekosten en het gebruik van onze online leeromgeving, exclusief het boek. Bij een lockdown wordt deze dag online gegeven.

Datum en tijd:
10/01/2022: 09:30 - 17:00

Locatie:
Restaurant Se7en
Mariaplaats 7
3511 LH Utrecht


Kosten:
€ 395,- (btw-vrij). Literatuur schaf je zelf aan.


Literatuur:
Coachen reeks 1 - Motiverende gnespreksvoering