Begeleiders van mensen met hoardingproblematiek concentreren zich noodgedwongen op het verminderen van spullen. Dat is bijvoorbeeld een eis van de woningcoöperatie, de GGD of de familie. In dit webinar pleit Klazien Lambregtse er echter voor om het ook te hebben over zingeving in de begeleiding. Deze aanpak kan namelijk een enorme positieve impact hebben op de cliënt, merkte zij. Zij vertelt er in dit webinar over, dat je gratis wordt aangeboden in het kader van de Nationale Hoarding Week.

Zingeving is een van de pijlers vanuit de Positieve Gezondheid van Machteld Huber. Dit is een brede benadering waarbij je bijdraagt aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. Dit maakt het aankaarten van zingeving bij psychische problematiek en bij hoarding heel waardevol en relevant. ‘Wat geeft jou plezier? Waar kom jij je bed voor uit? Waar gaan jouw ogen van stralen?’ zijn vragen die aan de orde kunnen komen tijdens gesprekken.

Volgens Klazien Lambregtse is zingevende begeleiding bij hoarding een belangrijke interventie die de focus verplaatst van de zware last van de spullen naar veerkracht en aanpassingsvermogen. Zo ligt de focus minder op het doel maar op wat voor de cliënt fijn en betekenisvol is. In het webinar geeft ze handvatten om dergelijke gesprekken aan te gaan.

Nederlands Hoarding Week (NHW)
De Nationale Hoardingweek vindt plaats van 22 t/m 26 mei en is een initiatief van vijf gespecialiseerde organizers. Zij willen hoarding problematiek beter bespreekbaar helpen maken. Daarnaast willen ze zorgprofessionals toerusten met meer kennis over hoarding en hen handvatten te geven om op open wijze en zonder oordeel een gesprek aan te gaan.

Wie geeft dit webinar?
Klazien Lambregtse is in 2003 gestart als professional organizer. Na de opleiding tot Senior Professional Organizer volgde ze verschillende andere studies. Inmiddels is Klazien sociaal werker bij hoardingproblematiek en woningvervuiling. Bij de School voor Organizing en andere organisaties geeft ze expertsessies over de psychische problematiek waar professional organizers en andere professionals in hun begeleiding mee te maken krijgen. Steeds met een eigen kijk en veel warmte en begrip voor de problemen waar cliënten mee worstelen.

Dit webinar volgen
Dit webinar vindt online plaats via Zoom op dinsdagavond 23 mei 2023 van 19:30 tot 20:30 uur. Het wordt je gratis aangeboden door de School voor Organizing en Klazien Lambregtse in het kader van de Nederlandse Hoarding Week. Meer bijeenkomsten zoals deze volgen? Schrijf je in voor de expertsessie Multiproblematiek. Goed organizen met ggz-cliënten op 19 april.

Datum en tijd:
23/05/2023: 19:30 - 20:30


Kosten:
Gratis


Literatuur:
geen