Het wordt veel gemakkelijker om teleclasses te volgen bij het Amerikaanse Institute for Challenging Disorganization (ICD). Er komt zelfs een speciale landingspagina voor Nederlandse organizers. Dit op initiatief van de School voor Organizing, die de teleclasses hoopt in te zetten als onderdeel van een opleidingICD_LogoTag_Vert_72-300x254 complexe casuïstiek. Ook andere organizers kunnen naar de teleclasses luisteren.

Tot nu toe had je via ICD twee opties: ofwel je schreef je in voor een van de live uitgezonden teleclasses (gemiddeld eens per week om 2 uur ’s middags) voor een bedrag van ongeveer 36 euro per keer. Ofwel je werd lid van ICD (kosten circa 395 euro p/j) zodat je naast live ook eerder opgenomen teleclasses kon volgen. Dat bood bovendien de mogelijkheid tot het bepalen van een of meerdere ICD diploma’s: in chronische desorganisatie, ADD, Hoarding en dergelijke.

Jammer genoeg maakten tot nu toe slechts een handjevol organizers gebruik van deze mogelijkheid. Misschien begrijpelijk, want de voertaal van de teleclasses is Engels, de diploma’s van ICD zijn in Nederland niet bekend en de site van ICD is voor een anderstalige niet altijd even toegankelijk.

specializing inToch heeft ICD een schat aan kennis over het organizen bij klanten met een beperking – kennis die ook in Nederland zeer welkom is. Een organizer met specialistische bagage heeft immers een streepje voor bij klanten en opdrachtgevers: ze wordt serieuzer genomen in het gesprek met zorginstanties, gemeenten en overige hulpverleners.

Daarom heeft de School voor Organizing met ICD afgesproken om speciaal voor Nederland enkele top teleclasses te ontsluiten waar je normaliter alleen toegang toe hebt als jaarlid van ICD. Deze teleclasses komen in april beschikbaar. Ine Lamers en Hilde Verdijk (beide onder meer chronische desorganisatiespecialisten opgeleid bij de ICD) verlenen daarnaast – verspreid over de komende twee jaar – hun medewerking aan een reeks modules die samen met de teleclasses kunnen leiden tot diploma ‘complexe casuïstiek’.

De School voor Organizing komt graag in contact met organizers die belangstelling hebben voor deze opleiding. Stuur een mailtje aan martine@schoolvoororganizing.nl. De eerste van deze reeks modules is inmiddels gepland, op 22 april.