Iris van ItallieMijn dochter van bijna 11 jaar staat naast mij terwijl ik achter mijn laptop zit. Belangstellend vraagt ze mij wat ik aan het doen ben. Ik vertel haar dat ik bezig ben met het schrijven van dit blog en dat het gaat over belemmerende overtuigingen. Ze kijkt me vragend aan. In simpele bewoordingen leg ik uit wat belemmerende overtuigingen zijn. En dat ik het lastig vind hier over te schrijven. “O, mama, daar hoef je toch niet onzeker over te zijn!” Ik lach, want ze slaat de spijker op z’n kop. Eén van mijn overtuigingen is namelijk dat ik het altijd goed moet doen. Maar belemmerende overtuigingen hoeven je helemaal niet in de weg te zitten. In dit blog beschrijf ik waarom niet.

Door: Iris van Itallie

Irrationele overtuigingen
Albert Ellis beschreef vijf irrationele basisovertuigingen die je kunnen belemmeren in je functioneren en emoties zoals boosheid en stress met zich meebrengen. Te weten:

  • fanatieke perfectionist (alles goed willen doen);
  • rampdenkers (als dit niet lukt, is dat verschrikkelijk);
  • mensen met een lage frustratietolerantie (alles is te moeilijk of zwaar);
  • liefdesjunk (altijd aardig gevonden willen worden) en
  • eisenstellers (het kan alleen volgens mijn normen).

Herken je jezelf in één of meerdere van deze categorieën? Of heb je klanten die hier last van hebben? In bestaande methoden ga je hiermee aan de slag, maar ik deed een nieuw inzicht op.

Diversiteit aan manieren
Eerst in het kort iets over de bestaande methodes. Er zijn veel verschillende manieren om gedachtes om te buigen en positiever te benaderen, waardoor je beter kunt functioneren. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • NLP (veranderen van onbewuste patronen in het zenuwstelsel om gewenste uitkomsten te bereiken)
  • RET (een vorm van cognitieve gedragstherapie waarbij zowel verstand als gevoel een belangrijke rol spelen)

Naast deze voorbeelden zijn er talloze stappenplannen en tips te vinden op internet. Bij al deze benaderingswijzen sta je uitgebreid stil bij je overtuigingen en werk je hard aan positieve gedachten. Ik wil niet beweren dat deze methodes niets goeds doen. Ze kunnen zeker bijdragen aan minder stressvol functioneren. Het kost echter het nodige denkwerk en je moet er altijd aan blijven werken.

belemmerende overtuigingenJe bent goed zoals je bent
Hoe fijn zou het zijn als je zonder al die methodes, uitzoekerij en ombuigingen geen last meer zou hebben van je belemmerende overtuigingen? Dat je dus niet meer zo vast zit in je denken? Een half jaar geleden ben ik gewezen op een hele andere manier van kijken naar je overtuigingen en gedachten (zie ook simpelmind.com of shiftacademy.nl). Het uitgangspunt hierbij is dat je goed bent zoals je bent en altijd al bent geweest. Dat hier laagjes (overtuigingen) overheen zijn gekomen in de loop van je levensjaren die ervoor hebben gezorgd dat je niet altijd meer goed ziet wie je in essentie bent. Je bent dus je eigen gedachtes gaan geloven. Je gedachten maken de buitenwereld zó echt dat je ze voor waar aanneemt.

Loslaten
Bij een belemmerende overtuiging volgen gedachten zich in razendsnel tempo op. Van de ene negatieve gedachte beland je in de volgende en dat gaat maar door. Als je je hier bewust van bent en beseft dat dit is hoe ‘ons systeem’ werkt, mag je deze gedachten loslaten. Zo komt er ruimte vrij voor nieuwe energie. Het besef dat het simpel mag, kan heel bevrijdend werken. In mijn geval voelde het alsof er een last van mij af viel. Ik ben dus goed zoals ik ben en ik hoef niets te veranderen!

Door dit inzicht kun je het leven een stuk lichter tegemoet treden. Het is geen methode om toe te passen, hoe fijn is dat. Natuurlijk kom ik mijn overtuigingen heus nog wel eens tegen, maar ze belemmeren mij een heel stuk minder dan vroeger. Ik stop met zoeken naar de juiste methode, want dit inzicht heeft mij doen ervaren dat het leven makkelijk mag zijn.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit inzicht van moeiteloosheid, waarbij belemmerende overtuigingen je niet langer in de weg zitten? Mail, app of bel mij. Ik vertel je er graag meer over.

Iris van Itallie
info@irisorganiseert.nl
www.irisorganiseert.nl

Dit gastblog is geschreven als onderdeel van de Leergang Senior Professional Organizer.