Al heel lang was Louise Jorritsma, beleidsmedewerker bij De Maatschap Interne Geneeskunde & MDL in het Medisch Centrum Leeuwarden, geïnteresseerd in efficiency. Met name specialisten konden tijdwinst boeken, meende ze, tijd die dan weer ten goede zou kunnen komen aan de patiëntenzorg. Alleen: zouden zij iets van haar willen aannemen? Nou en of, bleek al snel.

Louise JorritsmaDat de organisatie van het mailverkeer en gebruik van Outlook stukken beter kon: daarvan was Louise overtuigd. Ze wist alleen niet goed hoe ze haar kennis het beste kon overdragen. Daarom volgde ze de Opleiding tot Interne Business Organizer bij de School voor Organizing. Meteen de eerste cursusdag had ze een pilot opdracht te pakken: een 1-op-1 begeleiding plannen met een specialist.

Eerste begeleiding meteen een succes
Louise: “Ik had geen idee of er belangstelling was voor persoonlijke begeleiding. Maar toen ik dat per mail inventariseerde, kreeg ik meerdere verzoeken. Wat bleek: iedereen had hetzelfde probleem: volle inboxen en niet genoeg kennis om alle input snel en efficiënt te verwerken. Ook al was ik nog onervaren: de eerste begeleiding was meteen een succes.”

Al bij de intake raken mensen enthousiast
Inmiddels heeft Louise de opleiding afgerond en al verschillende specialisten geholpen met mail- en timemanagementtips. “Al bij de intake raken mensen enthousiast; na afloop zijn ze blij en opgelucht. Sommige collega’s komen zelfs uit zichzelf naar me toe met de vraag of ik ook bij hen langs wil komen. Dat bevestigt me in het idee dat hier veel behoefte aan is.”

Goed zetje om talent te benutten
De opleiding die Louise heeft gevolgd, was precies het zetje wat ze nodig had om meer met haar organisatietalent te doen. “In het begin vond ik het spannend om zomaar mijn hulp aan te bieden, maar de opdrachten tijdens de opleiding hebben me geholpen om met de inhoud aan de slag te gaan. Anders zou je dat misschien toch op de lange baan schuiven. De steun van de mentor en de andere deelnemers was ook erg fijn. Je bespreekt je eigen werksituatie en doet veel ideeën op.”

Een professional organizer kan hulp biedenGemakkelijk te realiseren
Louise helpt met name specialisten van haar eigen afdeling, maar ook daarbuiten zijn er al aanvragen binnengekomen. Ze wil er graag meer mee doen in het ziekenhuis, maar hoe precies: dat weet ze nog niet. “Ik kan nog niet hard maken dat dit bijdraagt aan het verminderen van de werkdruk, maar het geeft wel een indicatie. Bovendien is zo’n 1-op-1 begeleiding gemakkelijk te realiseren nu ik deze bagage heb. Op termijn zou ik ook workshops kunnen gaan geven: dan bereik je nog meer mensen.”

Bijdrage aan de medewerkerstevredenheid
Op het moment geeft Louise de begeleiding deels in haar eigen tijd, maar ze hoopt afspraken te kunnen maken om de interventie in te bedden in de organisatie. Dat het een bijdrage zal leveren aan het werkplezier van medewerkers lijkt haar een uitgemaakte zaak. “Van anderen maar ook van mezelf: ik krijg er enorm veel energie van.”

Wil jij ook intern organizer worden, of jouw organisatie bekend maken met de mogelijkheden hiervan? Elk halfjaar start er een nieuwe opleiding. Klik hier voor meer informatie.