Martine VechtMijn boekhouder is niet te spreken over de kleineondernemersregeling, de nieuwe btw-regeling voor kleine zelfstandigen. ‘Als de belastingdienst de regels verandert, kun je ervan op aan dat ze er geld aan overhoudt,’ moppert hij. Zelf ben ik op het moment (ik schrijf dit in november 2019) ook niet zo blij met de fiscus. Door het gezeur over privacy en het nieuwe btw-nummer dat pas is verstrekt, moet ik mijn huisstijl gaan aanpassen. Maar de overstap van de oude naar de nieuwe KOR: dat is pas echt ingrijpend. 

door: Martine Vecht

Laat me je even op weg helpen, want misschien hoef je geen btw te heffen op je diensten. Bijvoorbeeld omdat je zorg levert in het kader van de WMO of omdat je ooit een vrijstelling hebt gekregen vanwege lage inkomsten. Ook is het goed mogelijk dat je dankzij de ‘oude’ kleineondernemersregeling (KOR) voordeel geniet omdat je minder of zelfs helemaal geen btw hoeft te betalen. Je heft dan btw, trekt je voorbelasting eraf en de resterende som is zo klein dat die je (deels) wordt kwijt gescholden.

Maar vanaf 1 januari 2020 is het gedaan met cadeautjes.

kleineondernemersregelingDe huidige KOR wordt dan afgeschaft, en er komt een nieuwe regeling die vooral interessant is voor mensen die minder dan 20.000 euro omzet in een jaar hebben én een bloedhekel aan administratie. Er is dan nog maar één optie: vrijstelling. Dit betekent dat je geen btw meer hoeft te heffen en zelfs geen facturen hoeft te versturen. Eén keer per jaar (eind november, begin december) mag je doorgeven of je van deze spiksplinternieuwe Omzetgerelateerde Vrijstelling Omzetbelasting (OVOB) gebruik wilt maken. Die dus inmiddels gewoon weer KOR heet.

Keerzijde van de medaille is dat je ook geen btw meer kunt aftrekken, terwijl je nog wel btw betaalt over de producten die je koopt en de diensten die je afneemt. Bovendien is je keuze voor de nieuwe KOR meteen voor drie jaar, en wie kan nou in de toekomst kijken?

En er zijn nog meer haken en ogen. Stel je kies voor de vrijstelling, dan zijn je klanten goedkoper af, lijkt het. Je kunt immers 21% goedkoper goedkoper werken dan een collega die wél btw moet heffen. Ondertussen gaan jouw kosten echter ongemerkt omhoog – je hebt immers geen btw-aftrek meer. En dat kan in de papieren lopen, bijvoorbeeld als je een website laat bouwen of een nieuwe laptop nodig hebt. Ondertussen moet je toch een gedegen administratie bijhouden, want als je omzet boven de 20.000 komt, wil de Belastingdienst alsnog dat je meteen weer btw gaat heffen.

Update 2020

Steeds meer organizers hebben het afgelopen jaar gekozen voor de nieuwe KOR. Voor starters is dat een tamelijk logische keuze. Ook als je weinig omzet had vanwege van de coronacrisis, kan een keuze voor de KOR slim zijn. Lees daarover dit artikel waarin staat dat je niet over één nacht ijs moet gaan. Want als je eenmaal voor de KOR gekozen hebt, kun je dat niet zomaar terugdraaien.